Bardzo dobry mieszanka. Ser pleśniowy i gruszka. Zrobiłam to imprezę i pierwsze zginęło. Bardzo szybkie i niezawodne danie.
Przygotowanie – ciasto francuskie rozwinąć. Po obydwóch stronach ciasta( dłuższe części ) ponacinać skośne pasy. Zrobić taką choinkę. Zostawić w środku nienacięty pas ciasta (wzdłuż) Na środku rozłożyć plastry sera może być edamski i następnie szynkę. Gruszki obrać, przeciąć na pół. Wydrążyć środki z nasionami. Położyć gruszki wzdłuż ciasta, wyciętymi nasionkami do góry.
W każdy dołeczek gruszki nałożyć pokruszony ser. Jak zostanie sera to pokruszyć go po całości.
Teraz na przemian zawijać paseczki ciasta. Raz z jednej raz z drugiej strony, tworząc warkocz.
Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać dowolnymi ziołami. Ja mam oregano.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200C przez 20 minut.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.