Bardzo dobry chleb, piekę chleb zawsze sama. Nie lubię angielskiego pieczywa, ale tu niespodzianka… uwielbiam ich mąkę Granary. Jest super, nie za mocno oczyszczona, widoczne otręby i ziarenka zboża. Szukałam wszędzie i nie mogę znaleźć w Polsce takiej mąki. Myślę że najbardziej pasuje tu mąka pełnoziarnista lub razowa.
Ziarenka ja zawsze kupuję po 10dkg i razem je mieszam, ziarna dyni, słonecznika, sezamu, siemię lniane i wkładam do szczelnego słoika.
Chleb z maszyny do pieczenia chleba– nic prostszego i co najważniejsze nie wymaga żadnej pracy. Wszystkie składniki wrzucam do automatu, nastawiam na 700g , podstawowy program i chleb się piecze.
Upieczony chleb wyciągnąć z automatu i zostawić do odparowania i wystudzenia chleba. Chlebek jest cudny, polecam.
Chleb bez automatu -wrzuć wszystkie składniki do miski, dokładnie wyrobić na gładką masą, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Ponownie zagnieść i włożyć do podłużnej formy. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku do 190, 50-60 minut.
Thermomix
- wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał.
- wyjąć ciasto i włożyć do miski wysmarowanej lekko olejem, przykryć szczelnie folią spożywczą
- odstawić do wyrośnięcia
- znowu lekko ugnieść, ale już rękoma, włożyć do wysmarowanej olejem formy i obsypanej płatkami owsianymi
- zostawić do ponownego wyrośnięcia
- piec w nagrzanym piekarniku do 190 C przez 50-60 minut
- po upieczeniu chleb musi mieć chrupiącą skórkę
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.