Jeśli macie dziczyznę to polecam takie żeberka na obiadek.

sarnina

Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pierzem i majerankiem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na złoty kolor z dwóch stron. Zdjąć obsmażone żeberka z patelni i wrzucić pokrojone w piórka cebulki. Smażyć aż nabiorą złotego koloru. Do cebuli dodać kapustę kiszoną, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka jałowca, suszone grzyby. Lekko wszystko przesmażyć, kapusta musi lekko zmienić kolor. Wlać wodę, dodać żeberka i wymieszać.

żeberka z sarny

Gotowanie – można ugotować w szybkowarze, wtedy należy dokładnie zamkną i gotować  30 minut.

Gotowanie na patelni – patelnię przykryć i gotować na średnim ogniu około 1,5 godziny. trzeba podlewać wodą.

Wykonanie w piekarniku, wszystko z patelni dodać do żaroodpornego naczynia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 1,5 godziny. Naczynie musi być przykryte.