Jest to nieco inny sposób przygotowania żeberek, lekko słodko- pikantny sos.

żeberka

Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Cebulę obrać i pokroić w plasterki, rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i obsmażyć żeberka z dwóch stron na złoty kolor. Następnie dodać cebulę, posiekany czosnek i  smażyć, aż cebula lekko zmięknie. Przełożyć mięso z cebulą na dno żaroodpornego naczynia, ketchup wymieszać z pomidorami w puszce i wylać na mięso. Jeśli będzie za mało płynu dolać trochę wody. Przykryć naczynie i piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 1,5 godziny. Mięso musi być miękkie i odchodzić od kości. Podawać z kaszą, dzikim ryżem lub makaronem.

żeberka w sosie pomidorowym

Smacznego