Bardzo prosty i pyszny obiad.  Kupiłam bardzo ładne żeberka, dużo mięsa mało tłuszczu, marzenie 🙂

żeberka w pomidorach

Nadmiar tłuszczu usunąć, ale jeśli lubicie bardziej tłuste można oczywiście zostawić. Pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem i papryką słodką, obsypać majerankiem.

Na patelni rozgrzać olej wrzucić kawałki żeberek i obsmażyć na złoty kolor, dodać posiekaną cebulkę i dwa ząbki czosnku oraz suszone grzybki,chwilkę smażyć, co chwilkę mieszając. Wlać pomidory z puszki, dolać 1/2 szklanki wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie. Doprawić do smaku. Jeśli lubicie na ostro można dosypać ostrą paprykę.

mięso wieprzowe

Gotować na bardzo małym ogniu tak długo aż żeberka będą miękkie. Czasami trzeba dolać trochę wody podczas gotowania. Na koniec rozmieszać mąkę w małej ilości wody i wlać do sosu. Zagotować, wymieszać i gotowe.

Podawać z ziemniakami lub kaszą, to było rewelacyjne danie.