Jest to moja propozycja na placki ziemniaczane podane z sosem grzybowym.

placki ziemniaczane

Przygotowanie placków ziemniaczanych – ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, jeśli ziemniaki mają dużo wody to wylać masę ziemniaczaną na sitko i lekko odsączyć. Wodę odstawić na bok, na dole powinna utworzyć się masa z mączki ziemniaczanej. Zlać wodę a mączkę dodać do potartych ziemniaków. Do masy dodać jajka,potartą połowę cebulki, mąkę i sól, pieprz. Jeśli masa ciągle będzie za rzadka dodać jeszcze jedną łyżkę mąki. Wszystko wymieszać.

Przygotowanie sosu – na patelni roztopić masło, wrzucić posiekaną drobno cebulkę. Smażyć chwilkę, aż cebulka straci kolor surowizny. Następnie dodać pieczarki pocięte w duże kawałki, smażyć aż grzybki lekko zmiękną i puszczą sok. Wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień do minimum.

placki ziemniaczane inaczej

Chwilkę podgrzewać, wrzucić posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.

Na średniej wielkości patelni rozgrzać olej wlać ciasto i smażyć placki na złoty kolor z dwóch stron.

Podawać placki polane sosem. Smacznego