Moja propozycja na ziemniaki w nieco innym wydaniu. Zrobiłam je do rybki smażonej z dodatkiem ogóreczka konserwowego. Są naprawdę pyszne.

ziemniaki

Bardzo proste w wykonaniu, a zmienią obiad w bardzo wykwintny 🙂

Ziemniaki obrać i przekroić na pół. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i odparować.

ziemniaki

Przygotowanie sosu – do śmietany dodać pokruszoną kostkę rosołową, gałkę muszkatołową. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Na patelni roztopić masło i obsmażyć pora. Por pokroić na kawałki 3 cm i przekroić wzdłuż na pół. Smażyć tak długo aż por zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietanę i wymieszać.

Wszystko z patelni wlać na dno żaroodpornego naczynia. Na górze rozłożyć ziemniaki. Obsypać tymiankiem.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 240 C i piec do momentu aż ziemniaki się przypieką.

Polecam, jak raz zrobicie to jestem pewne, że to nie będzie ostatni 🙂