Moja propozycja na ziemniaki w nieco innym wydaniu. Zrobiłam je do rybki smażonej z dodatkiem ogóreczka konserwowego. Są naprawdę pyszne.
Bardzo proste w wykonaniu, a zmienią obiad w bardzo wykwintny 🙂
Ziemniaki obrać i przekroić na pół. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i odparować.
Przygotowanie sosu – do śmietany dodać pokruszoną kostkę rosołową, gałkę muszkatołową. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Na patelni roztopić masło i obsmażyć pora. Por pokroić na kawałki 3 cm i przekroić wzdłuż na pół. Smażyć tak długo aż por zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietanę i wymieszać.
Wszystko z patelni wlać na dno żaroodpornego naczynia. Na górze rozłożyć ziemniaki. Obsypać tymiankiem.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 240 C i piec do momentu aż ziemniaki się przypieką.
Polecam, jak raz zrobicie to jestem pewne, że to nie będzie ostatni 🙂
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.