Uwielbiam ziemniaki, staram się je przygotowywać na różne sposoby, żeby nie było nudno. Mam to szczęście, że mój mąż lubi jak eksperymentuję z jedzeniem, byłoby mi trudno tak wymyślać gdyby mi marudził 🙂 🙂 i nie lubił tego.

ziemniaki z patelni

Ziemniaki są pyszne, przypominają chwilami chipsy ziemniaczane  🙂

Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie plasterki, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

zapiekanka ziemniaczana z patelni

Ziemniaki oskrobać i pokroić w bardzo cienkie plasterki, wrzucić je do osolonej wody i gotować tak długo, aż stracą kolor surowizny, ja gotowałam 5 minut. Ziemniaki nie mogą być zbyt miękkie, ponieważ będą jeszcze smażone.Odcedzić i odparować. Patelnię wysmarować oliwą i postawić na ogniu, żeby się rozgrzała, następnie wyłożyć całe dno patelni ziemniakami. Na to rozłożyć część plaserów cebuli, posypać oregano, serem i znowu warstwa ziemniaków, cebuli, oregano i sera. Ostatnia warstwa to ziemniaki, ser i oregano, posypać świeżo mielonym pieprzem.

Radzę sprawdzić smak ziemniaków jeśli nie są zbyt słone, to proponuję posolić lekko każdą warstwę, ale ostrożnie.

smażone ziemniaki

Przykryć patelnię przykrywką, zmniejszyć ogień i smażyć około 30 minut, jak już dolna warstwa jest przesmażona to ziemniaki są gotowe do następnego etapu.W między czasie jak ziemniaki się smażą nagrzewamy piekarnik z opcją grill do max i wkładamy patelnię i grillujemy około 10 minut, ziemniaki powinny się pięknie przypiec.

chrupiące ziemniaki

Takie ziemniaki możecie podawać do pieczeni, jajek, właściwie do wszystkiego. Są rewelacyjne, polecam. Smacznego

ziemniaki w plasterkach