Dzisiaj wpadłam na taki pomysł, żeby zrobić ziemniaki zapiekane do schabowego. Przepis na schabowego jest na moim blogu.
Ziemniaki oskrobać, pokroić w cienkie talarki. Cebulę pokroić w plasterki. Do naczynia żaroodpornego położyć pokrojone kawałki masła. Na to pokrojoną w talarki cebulę.
Lekko posolić i posypać pieprzem. Na cebulki położyć ziemniaki, posolić i posypać tymiankiem. Kostkę rosołową zalewamy szklanką wrzątku, dobrze wymieszać wlać do ziemniaków.
Na górę położyć potarty ser, lekko zamieszać.
Pieczenie – włożyć zapiekankę do nagrzanego piekarnika do 220 C, piec 40 minut pod przykryciem. Następnie odkryć i piec do momentu, aż zapiekanka nabierze ładnego brązowego koloru i góra będzie chrupiąca. Jeżeli macie piekarnik z grillem , po 30 minutach pieczenia przełączyć piekarnik na grilla, wtedy szybciej zapiekanka nabierze złotego koloru.
Super smakuje z naszym polskim schabowym i surówką.
Jak smażyłam schabowe równocześnie dodałam pieczarki, przekrojone na pół. Smażymy tak długo jak schabowe, dodajemy sól i pieprz do smaku.
Wyborny obiadek, tak jak wygląda tak i smakuje.
rob
8 stycznia, 2014 o 14:39
Kostkę rosołową? Nie szkoda tak glutaminianu sodu wrzucać do jedzenia? 🙂
kuchcik8
8 stycznia, 2014 o 15:46
Masz rację, ale czasami łatwiej. Można kostkę rosołową zastąpić wywarem z rosołu. Pozdrawiam