Pyszne danie, uwielbiam taki obiadek. Ziemniaki mocno przysmażone, warzywa i jajeczko z lejącym żółtkiem.

smażone ziemniaki

Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Uważać żeby nie rozgotować. Odcedzić.

Na patelni rozgrzać oliwę o smaku czosnku, wrzucić cukinię pokrojoną w plasterki i cebulę. Obsypać obficie tymiankiem, doprawić solą i pieprzem.

piątkowy obiad

Smażyć, co chwilkę delikatnie mieszać aż warzywa zmiękną i nabiorą złotego koloru. Zdjąć z patelni i odstawić na bok. Na tej samej patelni obsmażyć plastry wędzonego boczku aż staną się chrupiące.

Ugotowane ziemniaki rozłożyć na blaszkę, skropić oliwą i obsypać suszonym tymiankiem. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec aż będą przysmażone. Kilka razy przemieszać.

ziemniaki z jajkiem

Jak już ziemniaki będą prawie gotowe dodać podsmażoną cukinię i cebulkę. Rozłożyć równomiernie naokoło ziemniaków. Na górę położyć podsmażone plastry boczku. Wstawić ponownie do piekarnika i piec aż wszystko będzie przypieczone.

Jak już wszystko jest przysmażone wyłączyć piekarnik, ale jeszcze nie wyciągać. Usmażyć jajka jajka. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wbić jajka, posolić. Smażyć na małym gazie, aż białko się zetnie, a żółtko będzie lejące.  Rozłożyć jajka na podpieczonych warzywach i boczku. Można rozrzucić na górze sałatę roszponkę.  Natychmiast serwować.

To było pyszne, polecam