Jest to moja propozycja na zrazy inaczej. Polecam,  są bardzo dobre.

zrazy

Płaty mięsa rozbić bardzo dokładnie, cienko. Doprawić solą, czarnym pieprzem, papryką słodką i ostrą.

Przygotowanie nadzienia – Pora przekroić na pół wzdłuż, następnie na cienkie półksiężyce. Na patelni roztopić masło i wrzucić pora i posiekany czosnek. Smażyć tak długo aż  por zmięknie, co chwilkę mieszając. Dodać serek, doprawić solą i pieprzem. Masa nie powinna się zarumienić. Wymieszać i zdjąć z patelni.

zrazy

Tak przygotowaną masę rozłożyć na płatach mięsa. Łyżka farszu na jeden zraz.Mozzarellę pokroić w plasterki i położyć na każdym płacie mięsa.  Zrazy zwinąć w taki sposób, żeby farsz nie wypłynął. Boki założyć do środka i następnie zawinąć zrazy.

zrazy

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć zrazy na złoty kolor. Smażenie zacząć od strony gdzie jest końcówka mięsa po zwinięciu. W tem sposób unikniemy rozwinięcia się zrazika.

Zdjąć zrazy z patelni, włożyć do żaroodpornego naczynia.

Na patelnię wrzucić pokrojone pieczarki, doprawić solą i pieprzem i lekko je obsmażyć. Muszą tylko zmięknąć, następnie wlać wodę i zagotować. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać wszystko na zrazy.

Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 1,5 godziny.

Podawać z ziemniakami. Polecam, smacznego