Z gołąbkami jest dużo pracy, pomyślałam sobie żeby zrobić podobną w smaku zupę. Udało się, smakowała nam bardzo. 

zupa

Do garnka wlać olej. Jak olej jest gorący dodać pokrojoną drobno cebulę. Smażyć aż cebulka nabierze złotego koloru. Następnie dodać pokrojony drobno ząbek czosnku, pokrojoną drobno kapustę, pieczarki pokrojone w plasterki, pomidory wcześniej obrane ze skórki i pokrojone drobno, grzybki suszone. Smażyć aż wszystko lekko zmięknie, mieszać co chwilkę.

Wlać passatę pomidorową, wodę, dodać majeranek, pokrojone drobno marchewki i korzeń pietruszki.  Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.

zupa

Przygotowanie klopsów – do miski wrzucić mięso, posiekaną drobno cebulę, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz do smaku. Wszystko wymieszać i uformować kulki. Wrzucić klopsiki do zupy, dodać ryż.  Gotować na małym ogniu 15 minut. Co jakiś czas zamieszać, żeby ryż nie przywarł do dna garnka.

Wlać śmietanę, wymieszać.

Smacznego