Zupa buraczkowa jest pyszna i powinniśmy ją jeść często.
Do garnka wlać wodę, pokrojoną marchew, pietruszkę, buraczki i mięso wołowe. Do zupy buraczkowej ja lubię jak buraczki są pokrojone w większe kawałki. Lubię ich smak, ale jak ktoś woli można zetrzeć na tarce. Doprowadzić do wrzenia , zdjąć szumy, tak długo aż będzie klarowny.
Teraz czas na wędzony kawałek boczku, 2 ząbki czosnku, majeranek,kilka gałązek świeżej natki pietruszki ( potem ją usuwamy ) pieprz. Gotujemy do momentu aż mięso będzie prawie miękkie. Oskrobane i pokrojone drobno ziemniaki dodajemy i dalej gotujemy , aż będą miękkie. Teraz czas na ocet i cukier, smak musi być wyrazisty jak przy barszczu, dodajemy trochę śmietany.
Jeżeli ktoś lubi można zmiksować i zrobić krem, ale wtedy nie dodajemy ziemniaki, i przed zmieleniem wyciągamy mięso i potem dodajemy.
Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.