Zrobiłam dzisiaj zupę dyniową, bardzo prosty i klasyczny przepis. Podawać zupkę z bułeczką, chlebkiem lub innym pieczywem lub jak ja z kluseczkami serowymi.

Można ją ugotować w thermomix, przepis na dole.

zupa z dyni

Dynię obrać, wyciąć nasionka i błonki i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Do garnka wlać wodę wrzucić obraną i pokrojoną marchew i korzeń pietruszki, oczyszczony por, łodygę selera naciowego. Doprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu 20 minut.

zupa

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę, ząbki czosnku pokrojone drobno, aż lekko zmiękną. Następnie dodać pokrojoną dynię, wlać wino  i smażyć, aż  dynia lekko zmięknie, co jakiś czas mieszając.

Dodać dynię i cebulkę do wywaru,jeśli lubicie na ostro można dodać chilli czerwoną, gotować jeszcze 15 minut. Dokładnie zmiksować zupę na krem.

Smacznego.

Kluseczki serowe

Można je zrobić i podawać razem z zupą, ale nie jest to konieczne. To już zależy od Was.

Kostkę twarogową pokruszyć i mocno wycisnąć nadmiar wody. Twaróg wrzucić do głębokiej miski dodać jajko, szczyptę soli, trochę pieprzu i mąkę ziemniaczaną. Za pomocą blendera zmielić tak. żeby nie było grudek. Formować podłużne kluseczki. Zagotować wodę w garnku, osolić do smaku, następnie wrzucić kluski do gotującej wody, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut.(5-8 minut)Odcedzić, przelać zimną wodą i gotowe.

Można nakładać kluski łyżką.

Thermomix 

– wlać wodę, dodać marchew, pietruszkę, por, łodygę selera naciowego, czas 20 minut, obroty 1, temp 100 C

– Przygotować dynię, cebulę i czosnek, jak wyżej

– dodać wszystko z patelni do naczynia miksującego, czas 15 minut, obroty 2, temp 100 C , doprawić do smaku

– zmiksować zaczynając od 1 i powoli zwiększać go 9, miksować aż powstanie kremowa zupa.