Na upały najlepszy chłodnik, uwielbiamy go . Zawsze musiałam gotować ją bardzo często, nigdy nie było dosyć.

chłodnik z owocami

Do garnka wlać wodę dodać cukier i czyste owoce, sok z cytryn, zagotować, zmniejszy gaz i gotować aż owoce się ugotują. Tylko kilka minut jagody gotują się bardzo szybko.

chłodnik

W kubku rozmieszać kisiel w małej ilości wody i wlać do gotującej się zupy. Dolewać powoli cały czas mieszając. Zupa lekko się zagęści, gotować jeszcze z minutkę. Odstawić zupę do ostudzenia. Wkładam garnek do zlewu napełnionego zimną wodą, żeby szybciej się schłodziła , potem do lodówki.

W tym czasie jak zupa się chłodzi przygotować lane  kluseczki. Do garnku wlać wodę , lekko osolić zagotować. W garnuszku rozmieszać jajka , mąkę ,sól i wodę żeby uzyskać masę gęstsza jak na naleśniki. Ja zawsze mieszam za pomocą trzepaczki, nie wiem dlaczego mogłabym użyć blendera, ale tak się przyzwyczaiłam i jest mi wygodniej ocenić czy konsystencja jest dobra. Do gotującej wody wlewać kluseczki za pomocą widelca lub trzepaczki, możesz zrobić małe kluseczki lub dodawać więcej ciasta i powstaną większe, zamieszać po chwili, żeby kluski zdążyły się lekko ugotować , zmniejszyć gaz. Jak już wszystkie kluseczki są w zupie, pogotować jeszcze chwilkę. Wylać kluski przez durszlak, przelać zimną wodą z kranu, tak długo aż kluski będą czyste, lekko obsuszyć  potrząsając durszlakiem. Wrzucić czyste kluski do zupy.

zupa owocowa

Podawać zupę mocno schłodzoną. Na takie dni jak teraz jest cudowna,.