Butternut to chyba najbardziej ‘uniwersalna’ dynia; miękka, ułatwiająca obieranie skórka, bardzo małe gniazdo nasienne (więc stosunkowo niewiele ‘odpadów’ 😉 ), a do tego dobrej jakości miąższ i przyjemny smak. Można ją kupić przez cały rok.

Zupa z dynii

Dynię obrać, przeciąć na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Papryki umyć, wyciąć nasionka i błonki. Pokroić na małe kawałki. Marchewki obrać i pokroić w talarki. Chilli umyć i pokroić drobno. Jak lubicie bardzo ostro to można zostawić nasionka, ale dla mnie to byłoby za ostre 🙂

Do garnka wlać olej i na rozgrzany olej wrzucić posiekaną drobno cebulę. Smażyć chwilkę, aż cebulka zmięknie i lekko się zarumieni. Wlać wywar warzywny lub kostkę rosołową i wodę. Jak dodacie wywar to trzeba dodatkowo dodać jeszcze wody. Do garnka wrzucić dynię, papryki, marchew, kurkumę, imbir, chili i sól do smaku.

Krem z dynii

Gotować do miękkości warzyw, następnie zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku.

Podawać z dowolnym pieczywem. Polecam pycha.