Sezon dyniowy trwa. Taką zupę można zamrozić i zjeść kiedy tylko przyjdzie nam na nią ochota. Ja wlewam gotową zupkę do specjalnych małych pudełek i w każdej chwili mam coś na ząb 🙂

zupa

Dynię pociąć na mniejsze kawałki ,za pomocą łyżki usunąć pestki i błonki.  Rozłożyć na blaszce do pieczenia. Cebulę obrać i przekroić na pół, dorzucić do dyni. Marchewki obrać i pokroić w słupki. Z pomidorków wyciąć miejsce gdzie wyrasta łodyżka i przekroić na krzyż u góry. Ziemniaki obrać i przekroić na cztery części. Wszystkie warzywa wrzucić do dyni. Posypać wszystko ziołami i polać oliwą. Nagrzać piekarnik do 240 C i piec tak długo aż dynia będzie miękka. U mnie to trwało 15 minut. To zależy od grubości dyni.

Za pomocą łyżki zdjąć miąższ dyni i wrzucić do garnka. Wlać na blaszkę trochę wody, wymieszać wszystko i wlać do garnka. Dolać wody, tyle żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. ja mam dosyć gęstą, ale na taką miałam ochotę. Zwykle robię rzadszą. Dodać przecier pomidorowy, kurkumę. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać chili. Gotować 15 minut,

Prosta i pyszna. Smacznego.