Bardzo lubię zupy pomidorowe, przygotowuję zupy zawsze na dwa dni. Do zrobienia tej zupy użyłam gotowej masy pomidorowej – Passate , bardzo ją lubię, dodaję ją także do sosów, makaronów itp.
Do dużego garnka wlej wodę, dodać kostkę rosołową, potartą marchew i korzeń pietruszki, ząbek czosnku, cebulę, passate pomidorowe, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Zagotować zupę, potem zmniejszyć temperaturę gotowania i kontynuować gotowanie przez 10 minut. W tym czasie jak zupa się gotuje, przygotować klopsiki.
Do miski wrzuć mięso mielone, posiekaną drobno cebulkę, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszać, uformować małe klopsiki. Dodać klopsiki razem z ryżem i gotować na małym gazie 10 minut. Cebulę z zupy wyrzucić, nie lubię takiej ugotowanej cebuli, ale smak zostawiła i to super.
Do garnka z zupą wlać śmietanę i wymieszać, lub łyżkę gęstej śmietany położyć na każdy talerz z zupą. Można także zjeść zupę bez dodatku śmietany, to już zależy od Was jak lubicie. Dla wzbogacenia smaku posypałam zupę posiekaną świeżą bazylią.
Smacznego, pychotka, mniam
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.