Bardzo dobra zupka, dodając liście krzewu pomidorowa wzbogacamy aromat zupki. Można zrobić tą zupę bez mięsa lub na mięsku z kurczaka.
W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekaną drobno cebulę. Smażyć aż cebulka lekko się zarumieni. Mięso pokroić na małe kawałki, wrzucić do garnka i zlać wodą z rozmieszaną w niej kostką rosołową. Można dodać zamiast wody i kostki rosołowej wywar warzywny lub z wieprzowiny. Doprawić do smaku solą i gotować około 1 godziny. Mięso powinno być lekko twardawe.
Pomidory umyć, wyciąć część w którym były połączone z krzaczkiem. Zmielić dokładnie na gładką masę. Dodać masę z pomidorów, chilli do garnka. Korzeń pietruszki i marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Następnie dodać do zupy. Gałązki krzewu pomidorowego umyć i wrzucić do garnka. zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmniejszyć gaz i gotować 10 minut.
Następnie wsypać ryż i gotować na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. Wyjąć liście krzewu pomidora i wyrzucić.
Wlać zupę na talerze, udekorować łyżką kwaśnego jogurtu greckiego i obsypać natką pietruszki.
Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.