Staram się coraz częściej używać w mojej kuchni soczewicę. Jest bardzo zdrowa i pyszna, warto o niej pamiętać.
Marchew oskrobać i pokroić ma małe kawałki lub plasterki, seler pokroić w drobną kostkę, pora przeciąć na pół następnie w cienkie półplasterki, cebulę obrać i drobno posiekać.
Do garnka wlać oliwę i rozgrzać. Wrzucić pokrojone warzywa i smażyć około 2 minut, warzywa lekko zmiękną. Następnie dodać pokrojone w drobne kawałki mięso indyka. Smażyć mieszając aż indyk straci kolor surowizny.
Wlać wodę, dodać kilka gałązek tymianku, kilka gałązek natki pietruszki, sos chilli, pomidory z puszki, soczewicę,przecier pomidorowy. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotować około 15 minut, sprawdzić. Jak soczewica jest już miękka zupka jest gotowa.
Posypać zupę posiekaną natką pietruszki.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.