Ryba w każdej postaci to jest super danie, bardzo lubię ryby. Staram się jeść ich coraz więcej. Dzisiaj użyłam filet z dorsza.
Do garnka wlać oliwę i smażyć na niej cebulkę aż zmięknie, dodać pokrojony i lekko zmiażdżony czosnek i smażyć chwileczkę. Dolać wywar z warzyw lub dużą kostkę rosołową rozmieszać we wrzątku i wlać do garnka. Dodać listki laurowe, pomidorki koktajlowe, sos pomidorowy passate, pokrojone chilli w drobną kostkę. Gotować na małym ogniu 15 minut.
Wino wlać do małej miseczki dodać włoski szafranu, wymieszać i zostawić na 15 minut. Potem wlać do zupy, dodać pokrojoną rybę w małe kawałki, gotować na małym ogniu od 5-10 minut. Sprawdzić czy ryba jest ugotowana.
Przygotować lane kluseczki: do kubka wbić jajko dodać mąkę, sól dolać tyle wody żeby uzyskać konsystencję gęstszą jak na naleśniki. Wymieszać wszystko dokładnie, za pomocą widelca wrzucać kluseczki do gotującej się zupy, gotować minutę.
Posiekać świeżą natkę kolendry i udekorować każdy talerz zupy.
Można dodać troszeczkę śmietany.
Ogrodnik
20 października, 2014 o 19:38
Lubie taką rybną 😉