Proponuję Wam dzisiaj zupę ze szparagów z dodatkiem pasty curry. Jest bardzo dobra, uwielbiam te smaki. Zupa jest ostra, ale można dodać mniej pasty curry wtedy będzie łagodniejsza.

zupa z zielonych szparagów

Do garnka wlać olej dodać pokrojoną drobno cebulkę, smażyć tak długo, aż zmięknie i lekko zbrązowieje, dodać posiekany drobno czosnek i piersi kurze pokrojone na małe kawałki, smażyć chwilkę, aż kurczak straci kolor surowizny. Wlać mleczko kokosowe i wywar. Dodać ziarenka pieprzu, trawę cytrynową, liście suszonej limonki, kaffir, sos rybny i pastę zieloną curry.

zupa curry

Szparagi umyć odłamać stwardniałe końcówki, odciąć łebki, a łodyżkę pociąć na mniejsze kawałki. Dodać do zupy tylko kawałki łodyżek. Gotować na małym ogniu 15 minut.

zupa curry

Wrzucić łebki szparagów do zupy i gotować jeszcze 3 minuty lub aż będą miękkie. Na koniec dodać śmietanę, zamieszać.

Podawać z bułeczkami lub chlebkiem naan, bardzo dobra polecam.