Proponuję Wam dzisiaj zupę ze szparagów z dodatkiem pasty curry. Jest bardzo dobra, uwielbiam te smaki. Zupa jest ostra, ale można dodać mniej pasty curry wtedy będzie łagodniejsza.
Do garnka wlać olej dodać pokrojoną drobno cebulkę, smażyć tak długo, aż zmięknie i lekko zbrązowieje, dodać posiekany drobno czosnek i piersi kurze pokrojone na małe kawałki, smażyć chwilkę, aż kurczak straci kolor surowizny. Wlać mleczko kokosowe i wywar. Dodać ziarenka pieprzu, trawę cytrynową, liście suszonej limonki, kaffir, sos rybny i pastę zieloną curry.
Szparagi umyć odłamać stwardniałe końcówki, odciąć łebki, a łodyżkę pociąć na mniejsze kawałki. Dodać do zupy tylko kawałki łodyżek. Gotować na małym ogniu 15 minut.
Wrzucić łebki szparagów do zupy i gotować jeszcze 3 minuty lub aż będą miękkie. Na koniec dodać śmietanę, zamieszać.
Podawać z bułeczkami lub chlebkiem naan, bardzo dobra polecam.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.