Jest to bardzo znana zupa w Tajlandii. Smak kwaśno ostry. Ta zupa musi być ostra, ale ilość chili możecie sami dozować. 

tajska zupa

Grzyby mun zalać gorącą wodą i zostawić na 30 minut. Do garnka wlać wywar, dodać sos rybny, sos chilli,listki limonki, sok z limonki i skórkę.

zupa tajska

Papryczki chilli umyć i oczyścić z nasionek i błonek. Pokroić drobno. Ząbek czosnku obrać o posiekać. Imbir cienko obrać o posiekać bardzo drobno. Odciąć końcówkę trawy cytrynowe przy główce i i pociąć na trzy kawałki.  Szalotki oskrobać i pokroić w półplasterki.  Marchewki obrać o pokroić na cienkie słupki. Grzyby mun pokroić na paski wodę dodać do wywaru. Wszystkie tak przygotowane składniki dodać do garnka.

zupa tajska

Gotować wszystko 15 minut. Doprawić zupę do smaku solą i lekko pieprzem. Jeśli macie takie pierożki to teraz trzeba je dodać. pierożki mogą być z nadzienie mięsnym lub warzywnym. Ja mam pierożki które dodałam również do zupki chińskiej. Z lekko egzotycznym nadzieniem. Przepis na pierożki tu    http://kuchniapokolen.pl/zupa-chinska-z-pierozkami/  Gotować około 5 minut. Teraz już tylko makaron, gotować około 3 minut i gotowe.

Można posypać świeżą posiekaną kolendrą.

Smacznego