Teraz jest najlepszy czas na takie zupy, warzywa świeże, młode. Smak zupy jest wtedy cudny.

zupa warzywna

Do dużego garnka wrzucić masło i odrobinę oleju. Jak już masło się roztopi dodać pokrojoną drobno cebulkę, posiekane ząbki czosnku i piersi kurze pokrojone w kostkę, lekko posolić i smażyć aż lekko nabiorą koloru. Wlać wywar i wodę, doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować 5 minut. Następnie dodać pozostałe składniki, zostawić tylko natkę pietruszki i śmietanę.

młode warzywa w zupie

Gotować tak długo, aż warzywa zmiękną. Jak już zupa jest gotowa wlać śmietanę, wrzucić posiekaną natkę pietruszki i gotowe.

zupa jarzynowa

Można zrobić tą zupę bez mięsa, wtedy dodać więcej wywaru warzywnego.

Smacznego