Zawsze latem jak już jest młoda kapusta to gotuję właśnie takie zupy, są pyszne, a zapach lata w całym domu. Najczęściej gotuję na kościach od schabu, zawsze wybieram takie gdzie jest dużo mięsa, lub na innym mięsku, zależy co mam w lodówce 🙂

kapuśniak

Dzisiaj mam żeberka, mało na nich tłuszczu więc się super nadają. Do garnka wlać wodę, wrzucić umyte i pokrojone na mniejsze kawałki mięso , zagotować, zdjąć szumy i dosolić do smaku. Gotować tak długo, aż mięso będzie prawie miękkie. Gotujemy na małym ogniu i podczas gotowania dolewamy wody. Żeberka gotują się długo więc musiałam dolewać wodę częściej, ale jeśli użyjecie innego mięsa, które się szybko gotuje, nie będziecie musieli dolewać wody aż, tak dużo.

zupa warzywna

Następnie dodać umytą i pokrojoną kapustę, młodą marchewkę pokrojoną w talarki, korzeń pietruszki pokrojony w talarki, mały pęczek natki pietruszki  o grubości małego palca związać nitką lub gumką ( potem wyrzucić po ugotowaniu ) i młode ziemniaczki pokrojone w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać ząbek czosnku.

zupa z młodej kapusty

Gotować, aż warzywa zmiękną, trwa to bardzo szybko, ponieważ są to młode warzywa. Posiekać natkę pietruszki i koperek wrzucić do zupy, wymieszać i gotowe. Zupa wyszła pyszna.

młody kapuśniak

Smacznego