Gotując żurek najlepiej mieć pomocnika jak ja miałam. Gotowanie staje się jeszcze większą przyjemnością.
Zrobiłam żurek na kupnym zakwasie, czasami trzeba szukać łatwiejszej drogi. Następnym razem zrobię na własnym zakwasie.
Ugotować jajka na twardo, ostudzić , oskrobać ze skorupek, pokroić na cztery części.
Do dużego garnka wlać wodę, dodać warzywa umyte i potarte, jeśli wolicie możecie pokroić w kostkę. Następnie dodać całe białe kiełbasy -lekko je tylko nakłuć widelcem,listek laurowy, ziele angielskie, majeranek. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować około 15 minut na średnim ogniu.
Kiełbasy już powinny być ugotowane, więc wyciągnąć je z zupy i pokroić je w kostkę lub plasterki. To już jak wolicie. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę, wrzucić do zupy. Gotować aż ziemniaki będą miękkie.
Już mam na nią ochotę 🙂
Na patelni z małą ilością oleju, smażyć pokrojoną cebulę i boczek do momentu zarumienienia, dodać wszystko do zupy. Wlać na patelnię trochę zupy, wymieszać. Wlać ponownie do garnka.
Wlać gotowy zakwas, gotować na małym ogniu następne kilka minut. Doprawić pieprzem i solą. Na koniec dodać ugotowane i pokrojone jajka. Sprawdzić smak , jeżeli zupa nie będzie miała wyczuwalnego kwasu dodać więcej zakwasu.
Bardzo pożywna zupa, taki talerz gwarantuje, że nikt nie odejdzie od stołu głodny. Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.