Nazwałam je tak, ponieważ wychodzą dziwne kształty, oni jeden nie wygląda tak samo. Są bardzo pyszne, wczoraj zrobiłam jedną porcję i po kilku minutach talerz był pusty. Bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, nie trzeba ciasta rozwałkowywać, oni wycinać, porostu wlewać na gorący olej.

błyskawiczne chruściki

Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę dodać cukier waniliowy i cukier, następnie po jednym żółtku, wymieszać. Dodać mleko, wódkę i mąkę dokładnie wymieszać, ciasto jest dosyć lejące, musi takie być. W garnku rozgrzać olej, ciasto na chruściki będzie wylewane do oleju za pomocą lejka.

szybkie chruściki

Jednym palcem zatkać cienką końcówkę lejka i wlać do niego porcję ciasta, zwolnić otwór lejka i wlewać ciasto do gorącego oleju. Starajcie formować gniazdka, chruściki kształtują się jak chcą, ale ja starałam się je okiełznać. Jak wlejecie małą porcję ciasta, ciasto się rozdzieli i rozejdzie po całym garnku, ale to nic. Odczekajcie kilka sekund i wlejcie w kilka miejsc trochę ciasta żeby się skleiło, wtedy lekko za pomocą dwóch widelców rozdzielić je.

chruściki karnawałowe

Usmażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjąć z oleju i rozłożyć na papierowym kuchennym ręczniku.

Następnie położyć na talerz i obsypać cukrem pudrem.

pyszne chruściki

Są rewelacyjne a co najważniejsze bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu, no i mniam mniam.,

chruściki

Przygotowanie tych chruścików zajęło mi 15 minut, od początku do końca 🙂

Thermomix

założyć motylek, ubić białka, 2 minuty, obroty 3.

dodać żółtka, cukier waniliowy, cukier, obijać 1 minutę obroty 2

dodać mąkę, wódkę,mleko, ubjać 10sek, obroty 4