Bardzo dobry lekko egzotyczny sos. Smaczne danie.

kuchnia egzotyczna

Do woka lub na patelnię wlać olej czosnkowy, rozgrzać. Jeśli nie macie oleju czosnkowego to do mięsa dodać 1 ząbek czosnku drobno posiekany. Mięso indyka pokroić w cienkie paski i doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, imbirem. Wymieszać i zostawić na 15 minut.

indyjskie danie

Na rozgrzany olej wrzucić mięso, dodać posiekaną chilli, listki keffir ( liście limonki) trawę cytrynową, pokrojoną paprykę w kostkę ( wcześniej usunięte błonki i pestki)młode kolby kukurydzy pokrojone w plasterki, szparagi pocięte na mniejsze kawałki. Zostawić tylko łebki od szparag na później. Smażyć mieszając aż mięso straci kolor surowizny. Wlać wywar warzywny i mleczko kokosowe wymieszać. Gotować na małym ogniu 10 minut. Posmakować i w razie potrzeby doprawić do smaku.

makaron z mleczkiem kokosowym

Dodać łebki szparag, makaron, wymieszać i gotować 3 minuty. Posypać natką pietruszki lub kolendry i podawać.

Smacznego