Rewelacyjne danie, smak jak gołąbki a mniej pracy. Bardzo nam smakowało, mogę bez obawy polecić to danie. 

gołąbki

Przygotowanie klopsów – w małym garnuszku ugotować ryż. Woda musi być osolona. Bułkę namoczyć w wodzie, następnie mocno wycisnąć wodę. Do miski wrzucić mięso, dodać pokrojoną drobno cebulę, jajko, odciśniętą bułkę, ugotowany ryż, majeranek. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować klopsiki.

klopsy

Kapustę pokroić drobno, ale nie na papkę. Na patelnię wlać olej i rozgrzać. Wrzucić pieczarki, smażyć chwilkę. Dodać poszatkowaną kapustę, suszone grzybki i smażyć aż kapusta lekko się przesmaży. Musi stracić kolor surowizny i lekko nabrać „rumieńca”.

Wlać wodę, dodać przecier pomidorowy, listek laurowy, ziele angielskie i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wrzucić klopsy, przykryć i gotować 10 minut.

Przewrócić klopsy na drugą stronę. Gdyby woda się wygotowała, trzeba uzupełnić wodę. Gotować następne 10 minut. Delikatnie zamieszać.

a la gołąbki

Sos można zagęścić mąką wymieszaną w małej ilości wody i wlać do wrzącego sosu. Podczas wlewania mieszać sos. ja nie lubicie zagęszczanych sosów to dolać mniej wody podczas gotowania.

Na koniec wlać śmietanę i wymieszać.

To było cudne. Polecam