Bardzo pyszny obiadek wyszedł, szybko i smacznie. Uwielbiamy gołąbki, ale czasami nie mam tyle czasu, żeby przygotować moje ulubione gołąbki.

gołąbki

Na głęboką patelnię wlać trochę oleju, podgrzać. Cebulę obrać i drobno posiekać, wrzucić na patelnię. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Jak już cebulka straci kolor surowizny dodać pieczarki i smażyć chwilkę. Dodać mięso mielone, doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny  wtedy dodać posiekaną kapustę i suszone grzybki. Smażyć tak długo, aż kapusta zmięknie. Nie spieszyć się 🙂 Jak będzie przesmażone to uzyskacie lepszy smak sosu.

a la gołąbki

Wlać sos Passata, dodać listki laurowe, ostrą paprykę,  świeże oregano porwane w małe kawałeczki. Wlać wodę tyle żeby wszystko było prawie przykryte. Zmniejszyć gaz i gotować około 30 minut.

gołąbki inaczej

Wlać trochę śmietany, wymieszać. Śmietanę można pominąć, ale tak mnie nauczyła mama,  że sos do gołąbków musi zawierać trochę śmietany.

gołąbki inaczej

Podawać z ziemniakami lub ryżem.

Smacznego