Adżika dodatek kulinarny wywodzący się z kuchni kaukaskiej i popularny w Gruzji, Turcji oraz Rosji. Jest to pasta z czerwonej papryki z dodatkiem soli,czosnku ziół oraz orzecha włoskiego.

Adżika ma zazwyczaj czerwony kolor, jednakże z niedojrzalej papryki wytwarza się ją również w kolorze zielonym. Adżika może służyć jako sos do makaronów, mięs z grilla lub jako dodatek do sosów pomidorowych. Jest doskonała jako dip do przekąsek np nachos. Można ją użyć jako ketchupu.

Super jest mieć w swojej spiżarni takie cuda, zima jest długa, znajdziecie masę pomysłów do wykorzystania tego sosu.

adżika

Dzisiaj go zrobiłam, jest ostry. Mam zamiar wykorzystać go także dodając do pieczonego mięsa, uzyskując super smak sosu i niepowtarzalne w smaku danie. Podobnie zrobiłam z daniem z indyka, zobacz ” było cudne.  Mięso z indyka zapiekane w domowym sosie 

Papryki umyć, oczyścić, zmielić na jednolitą masę za pomocą blendera, dodać do masy paprykowej. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę dodać do masy, teraz czas na resztę składników, wymieszać. Włożyć masę do dużego garnka i gotować mieszając 30 minut. W międzyczasie przygotować słoiczki, wyparzyć je razem z przykrywkami.  Ugotowaną masę wlać do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem. Okryć ręcznikiem i zostawić do całkowitego przestudzenia.

sos adżika

Ja dodałam jeszcze kilka chilli, ale to już musicie zrobić jak zmielicie wszystkie papryki, sprawdzić ostrości i wtedy możecie dodać zmielone chilli , ale ostrożnie podczas gotowania smak się wyostrzy.

sos z thermomiksu

Thermomix

zmiksować kolendrę, czas 20sek, obr 10

zmiksować papryki czas 20sek, obroty 10

dodać pozostałe składniki, zmiksować czas 15 sek, obroty 8

gotować 100C , czas 30 minut, obroty 2 pod koniec zmniejszyć obroty na 1