Ten sos jest rewelacyjny, polecam. idealny do wzbogacenia smaku różnych dań. Na moim blogu znajdziecie kilka przepisów z użyciem tego sosu.

Papryki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, czosnek obrać, ostrą paprykę posiekać drobno. Wrzucić papryki i czosnek do naczynia miksującego i dokładnie zmiksować.

Thermomix– 10s, obroty 10.

domowy ajwar

Dodać wszystkie pozostałe składniki  i gotować 20 minut, co chwilkę mieszając. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić solą.

Thermomix – dodać wszystkie  składniki ,gotować w temp 100c, czas 20 minut, obroty poz 2.

W thermomiksie trzeba robić mniejszą porcję.

Wlać sos do wyparzonych słoików, zakręcić słoiki i odwrócić do góry dnem. Przykryć ręcznikiem i zostawić do całkowitego wystudzenia.

ajwar, pyszny sos

Ja zrobiłam z połowy porcji. Sos jest pyszny. Bardzo dobrze smakuje w zapiekankach z kurczakiem, i innym mięsem. Do pizzy również pasuje wyśmienicie. Polecam.

Pozdrawiam moje dwie siostrzenice dla których trochę zmieniłam opis wykonania , mam nadzieję że jaśniej. Buziaki 🙂