Jest to ciasto wykwintne na specjalne okazje, wiśnie w alkoholu, masa bakaliowa, mniam.

ambasador

Biszkopt – białka ubić na sztywną pianę, jak już piana z białek jest sztywna powoli dodać cukier nie przerywając mieszania. Dodać po jednym żółtku, ale mieszać już delikatniej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli dodawać do masy jajecznej. Mieszać już bardzo delikatnie. Wylać masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w nagrzanym piekarniku do 180 c i piec 25-30 minut.

Można piec w okrągłej formie lub prostokątnej. Jeśli chcecie żeby było bardziej podzielne to zróbcie w prostokątnej blaszce, a w okrągłej to będzie wykwintny  Tort Ambasador.

tort casate

Wiśnie zalać spirytusem i zostawić na drugi dzień. Następnie odcedzić na sitku.

Masa – mleko z cukrem zagotować, jajka lekko ubić i dodać do mleka i gotować ciągle mieszając na bardzo małym ogniu, aż zgęstnieje. Przelać masę na sitko, masę wydusić. Podczas gotowania oddzieli się białko, którego trzeba się pozbyć. Ja przyciskałam masę ręką na sitku i niechciany płyn wypłynął. Odstawić masę do ostudzenia.

Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczno maślaną i spirytus. Dokładnie utrzeć na gładką masę. Dodać bakalie, zaparzone i odcedzone rodzynki oraz posiekane migdały.

Podzielić ciasto na dwie części do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.

Na biszkopt rozłożyć masę kakaową, obłożyć odcedzonymi wiśniami i położyć masę białą. Wstawić ciasto do lodówki.

Galaretkę rozrobić według instrukcji na opakowaniu, ale zamiast wody dodać sok wiśniowy. Gęstniejącą galaretkę wylać na ciasto. Wstawić ponownie do lodówki. Przykryć blaszkę, żeby ciasto nie pachniało zapachami z lodówki. Jeść na drugi dzień.

Przepis dostałam od mojej kuzynki Gabrysi, dzięki i pozdrawiam.