Dzisiaj mam wolne, miałam czas na wykonanie pysznego śniadania.

Bardzo łatwe w wykonaniu, tylko ważna patelnia, musi być teflonowa żeby się nie przyklejały. Jest to porcja na 3 duże naleśniki, możesz usmażyć mniejsze, ale mi angielskie naleśniki kojarzą mi się z dużymi.

Wykonanie – jajko ubić na puch dodać mleko, cukier waniliowy i dalej ubijać.

naleśniki

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia , dodać do masy jajecznej, dodać szczyptę soli. Masło stopić, dodać do masy trzy łyżki stopionego masła. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni z małą ilością masełka smażyć naleśniki, na niskiej temperaturze. Jak zaczynamy smażyć , pierwszą warstwę smażymy 2 minuty, może trochę dłużej. Ciężko to dokładnie określić, można już przewrócić jak na górze naleśnika widać że już jest podpieczony i jak ruszymy patelnią naleśnik jest gęsty i łatwy do przewrócenia,

Na drugiej stronie smażyć 1 minutkę.

amerykańskie pancake

Wyłożyć naleśniki na talerz, podawać z dżemem i sosem klonowym.

Ja zrobiłam sobie z ubitą śmietaną, i malinami ze słoika z mojego ogrodu. Polałam sosem klonowym.  Pychotka, cudowne śniadanko. Mam energię na dalszą część dnia.