Jest to bardzo popularne ciasto w Anglii. U góry karmel i owoce, na spodzie ciasto. Zniknęło w ten sam dzień co było upieczone.

ciasto z ananasem

Przygotowanie formy – formę okrągłą wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dół. Nagrzać piekarnik do 200 C, blaszka o średnicy 24-25 cm.

Przygotowanie karmelu – na patelni roztopić cukier i masło. Podgrzewać chwilkę, ciągle mieszać. Nie za długo bo się spali. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę, wymieszać. Wylać karmel do formy. Natychmiast rozłożyć plastry ananasów. Do każdego krążka ananasa włożyć wiśnię. Odstawić do ostudzenia. karmel musi być zimny.

ananasowe ciasto

Wykonanie ciasta – masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Ciągle mieszając dodawać po jednym jajku. Wymieszać dokładnie. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą następnie dodać do masy maślanej. Dodać sok z ananasów, wymieszać.

Wykonanie ciasta w thermomix

  • do naczynia miksującego dodać masło, cukier, wymieszać czas 1 minuta, obroty 6
  • ciągle mieszać obroty 6 i dodawać co chwilkę po jednym jajku
  • dodać sok ananasowy, mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Za pomocą kołpystki zdjąć ciasto z boków naczynia. Wymieszać ciasto czas 1,5 minuty, obroty 6
  • reszta jak przy normalnym wykonaniu ciasta

Wylać ciasto na masę z karmelem i owocami. Zrobić to delikatnie, i wyrównać powierzchnię.

Pieczenie – piec w nagrzanym piekarniku 30 minut.

Wyjąć ciasto z piekarnika, zostawić na pięć minut. Następnie za pomocą noża oddzielić boki ciasta od formy, położyć talerz na górę  blaszki. Szybkim ruchem odwrócić blaszkę tak żeby ciasto spadło na talerz.

Ciasto po angielsku nazywa się –  Pineapple upside down cake,  czyli ananasowe ciasto do góry nogami

Polecam