Tradycyjne angielskie danie, smacznego.

Polędwicę pokroić w 1 cm plastry, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Na mocno rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami masła obsmażyć z dwóch stron polędwiczki, smażyć aż polędwiczki stracą swój kolor surowizny około 2 minut. Położyć polędwiczki na dno żaroodpornego naczynia. Na tej samej patelni smażyć cebulę, pieczarki, marchew, seler,fasolkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jak już cebula straci swój kolor surowizny podlać wszystko małą ilością wody, zmniejszyć temperaturę i gotować aż warzywa zmiękną i cała woda wyparuje.

polędwiczki z ziemniakami

Przygotować sos beszamelowy, na patelni roztopić masło, pokruszyć kostkę rosołową, dodać mąkę , cały czas mieszając i gotować dolewać mleko, doprowadzić do wrzenia. masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Zająć z ognia, dodać jajko i wymieszać i wylać sos  na polędwiczki. Na to rozłożyć mieszankę warzywną.

Ziemniaki gotować w osolonej wodzie, jak już są ugotowane ugnieść je na papkę dodać mleka –  tyle żeby ziemniaki uzyskały konsystencję puree. Do puree ziemniaczanego dodać posiekany koperek. Ciężko jest powiedzieć ile ziemniaków, ponieważ każdy może  dodać ilość ziemniaków według uznania. Ja miałam 6 dużych ziemniaków i dodałam masło i jogurt naturalny. Rozłożyć puree ziemniaczane u góry.

zapiekanka ziemniaczana

Wstawić  zapiekankę do nagrzanego piekarnika do 220C i pieczemy 20 minut

zapiekanka z polędwicą i puree

Podawać zaraz po upieczeniu.

angielski pie

Smacznego