Bardzo lubię te ich desery, jest to deser z chlebem. Pierwszy raz jak to usłyszałam to się skrzywiłam, ale nie miałam racji, to jest pyszne.
Po chwili namysłu stwierdziłam, ze przecież my też jemy chleb smażony na patelni i oblany jakiem, to jest podobne tylko trochę inaczej zrobione. Zaletą tego deseru jest też, że można wykorzystać lekko suchy chleb, którego już nikt nie chce jeść, a w tym deserze będzie super 🙂
Nagrzać piekarnik do 180C, naczynie żaroodporne posmarować cienko masłem.
Do miski wbić jajka, dodać połowę cukru, cukier waniliowy i ubić masę, aż stanie się puszysta i uzyska jaśniejszy kolor. Następnie wlać mleko kokosowe i mleko zwykłe ciągle mocno ubijając. Chleb tostowy przekroić na pół po przekątnej, posmarować cienko masłem i ułożyć w przygotowanym naczyniu. Pomiędzy chlebki poukładać banany.
Zalać chlebek przygotowaną masą jajeczną i odstawić na 15 minut, lekko przydusić, żeby cały chlebek był nasączony masą jajeczną.
Posypać kokosem i pozostałym cukrem, wstawić formę do większej blaszki wypełnionej wrzącą wodą do 3/4 wysokości naczynia w którym jest pudding.
Piec 40-45 minut, masa musi zgęstnieć i u góry lekko zbrązowieć. Stan upieczenia można sprawdzić, naciskając palcem masę. Jak czujemy, że masa jest sprężysta to znaczy, że jest gotowe. Podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych.
To jest naprawdę pyszne, każdy kto jadł był zachwycony.
Smacznego
kasia
14 marca, 2015 o 12:31
Dawno nie robilam…
Tez lubie z bananami!
🙂
kuchcik8
14 marca, 2015 o 12:35
Polecam był pyszny, pozdrawiam