Trudno tak przetłumaczyć co to właściwie jest, smak jak słodkie bułeczki ale upieczone jak placuszki. Pyszne są z masełkiem, miodem i dżemikiem. Smaczne na słodkie śniadanie. Przygotowanie proste, wystarczyło mi 15 minut 🙂

słodkie bułeczki

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia dodać masło,smalec, mleko,cukier, sól, rodzynki, owoce goji. Rękoma zagnieść ciasto, musi mieć konsystencję taką, żeby dało się rozwałkować. Ciasto rozwałkować na grubość 5 cm i wycinamy okrągłe bułeczki. Nie ugniatać zbyt długo ciasta bo scones będą twarde. Jak ciasto będzie lekko klejące nie dodawać dodatkowo mąki tylko dłonie zamoczyć w mące i uformować ciasto.

bułki z rodzynkami

Na patelni roztopić masełko, musi być mocno rozgrzana patelnia. Potem smażyć bułeczki z każdej strony na zloty kolor, ale na bardzo małym gazie.

szybkie bułeczki

Ciepłe smakują super, z dżemikiem, miodem. Ja bardzo je lubię tylko z masłem.

słodkie naleśniki z rodzynkami

Ja zrobiłam z połowy porcji, ale składniki które podałam są na dużą porcję. Smacznego