Trudno tak przetłumaczyć co to właściwie jest, smak jak słodkie bułeczki ale upieczone jak placuszki. Pyszne są z masełkiem, miodem i dżemikiem. Smaczne na słodkie śniadanie. Przygotowanie proste, wystarczyło mi 15 minut 🙂
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia dodać masło, smalec, mleko, cukier, sól, rodzynki, owoce goi. Rękoma zagnieść ciasto, musi mieć konsystencję taką, żeby dało się rozwałkować. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wycinamy okrągłe bułeczki. Nie ugniatać zbyt długo ciasta bo scones będą twarde. Jak ciasto będzie lekko klejące nie dodawać dodatkowo mąki tylko dłonie zamoczyć w mące i uformować ciasto.
Na patelni roztopić masełko, musi być mocno rozgrzana patelnia. Potem smażyć bułeczki z każdej strony na zloty kolor, ale na bardzo małym gazie.
Ciepłe smakują super, z dżemikiem, miodem. Ja bardzo je lubię tylko z masłem.
Ja zrobiłam z połowy porcji, ale składniki które podałam są na dużą porcję. Smacznego
Aykey
2 sierpnia, 2022 o 21:05
Rozwałkować ciasto na 5cm. Naprawdę to coś nie tak,🤔
Maria Gorlik
2 sierpnia, 2022 o 22:45
Oczywiście że milimetry, dziękuje i pozdrawiam