Pierwszy raz zjadłam tak przygotowane aronie byłam zaskoczona. Smak super, nie ma tego dziwnego smaku aronii. Cudne. Można użyć do polania budyniu czy deserów.

Aronię umyć i wysypać na dużą blachę. posypać cukrem. Zmiażdżone goździki posypać na aronie oraz cynamon, cukier waniliowy. Sparzyć cytryny i pokroić w plastry, położyć je na aronie.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180C.

aronia z rumem

Piec 35-40 minut, nie mieszać. Po upieczeniu zdjąć cytryny, wlać rum i delikatnie zamieszać.

super aronia z rumem

Wyparzyć słoiki i wlać gorące aronie, zakręcić słoiki i odwrócić do góry dnem.  Owinąć słoiki ręcznikiem. Jak już są zimne wstawić do piwnicy.

Smak rewelacyjny.  Rewelacyjny dodatek do lodów, deserów, budyni, naleśników.

Polecam bardzo.