Pomysł na wykonanie takich babeczek widziałam w jakimś programie w angielskiej telewizji, ale wykonanie i składniki to już mój pomysł.

muffinki z jabłkami

Ciasto francuskie jest gotowe, kupiłam dwa płaty. Rozwinąć płat ciasta i kroić paski o grubości 5 cm z węższej strony. Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne i pociąć na cienkie plastry.

babeczki z jabłkami

W dużym garnku zagotować wodę, dodać cukier, jak już woda się zagotuj dodać plasterki jabłka i gotować 1 minutkę. jabłka muszą lekko zmięknąć, ale nie mogą się rozpadać. Musicie być bardzo ostrożni, to zależy od jabłek jak długo muszą się gotować. Delikatnie odcedzić na sitku i przelać zimną wodą.

babeczki

Na każdym paseczku układać plasterki jabłek tak żeby nachodziły jeden na drugi, złożyć pasek na pół. Zwinąć jak roladę i włożyć do uprzednio przygotowanych  i wysmarowanych masłem foremek do muffinek. Wszystkie babeczki posypać cukrem i obsypać cynamonem i orzeszkami.

babeczki z ciasta francuskiego

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i pic 20-25 minut. Lekko przestudzić i delikatnie wyjąć z foremek. Można jeść zimne jak i letnie z dodatkiem gałki lodu lub bez.

Są pycha 🙂