Uwielbiam tą babkę, mam kilka przepisów na tą babkę , ale ten przepis pobił wszystkie. Jest puszysta i aromatyczna. W całym domu zapach, pyszności.
Wykonanie – jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puch, ubijać za pomocą miksera aż jajka zwiększą swoją objętość i powstanie gęsty puch.
Powoli dodać szklankę oleju i szklankę ajerkoniaku. Cały czas mieszać.
Mąki i proszek do pieczenia, przesiewamy przez sitko i dodać po łyżce do masy. Mieszać bardzo wolno.
Formę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Wlać aksamitne ciasto do formy.
Pieczenie – nagrzać lekko piekarnik i włożyć ciasto do piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 170C i piec 60 minut, sprawdzić patyczkiem czy jest przepieczone. jeśli nie będzie przepieczone piec jeszcze kilka minut. Myślę że lepiej się piecze ta babka w piekarniku ustawionym na pieczenia góra i dół. W domu zawsze tak piekę, tutaj mam tylko termoobieg, ale wtedy szybko ciasto brązowieje z góry, trzeba wtedy podczas pieczenia przykryć folią aluminiową, tak właśnie często robię. Ja nie miałam formy do babki więc musiałam użyć tej. Jak już jest upieczone, ładnie wyrośnięte i o złotym kolorze 🙂 wyciągamy z piekarnika.
Zostawić 10 minut w formie, potem wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
Polać lukrem lub jak ja masą czekoladową. Rozpuścić pół czekolady w miseczce, umieszczonej na garnuszku z gotującą wodą.
Dodać do czekolady dwie łyżki śmietany kremówki, wymieszać i polać na babeczkę.
Smacznego:) bardzo łatwa i pyszna, długo świeża.
Ponieważ macie problem z tą babką upiekłam ją już kolejny raz. Zrobiłam w trochę inny sposób może łatwiej będzie się piekło. Ciasto jak wyżej i przez pomyłkę dodałam zwykły cukier, reszta jak wyżej. Pieczenie trochę inaczej włożyłam formę do średnio nagrzanego piekarnika, ustawiłam temperaturę na 170C piekłam 55minut potem zwiększyłam do 180 i piekłam jeszcze 15 minut. Zostawiłam piekarnik otwarty na 5 minut, wyciągnęłam babkę i postawiłam do ostudzenia. Nie wiem jak jeszcze mogę Wam pomóc, mi wyszła, ta babka ma konsystencję jak babka gotowana, jest jak gąbka. Pozdrawiam wszystkich. Dokładam kilka zdjęć z dzisiaj.
gin
15 października, 2013 o 01:31
Wygląda cudnie 🙂 Uwielbiam ciasta z ajerkoniakiem 🙂
Małgosia
9 listopada, 2013 o 20:39
upiekłam dzisiaj tą babeczkę! pycha!!,wilgotna i aromatyczna przez ten adwokat, naprrrrawdę super,
polecam!!!!!
kuchcik8
9 listopada, 2013 o 20:46
Smacznego 🙂
Maroa
16 lutego, 2014 o 21:38
Mam pytanie, na której półce piekarnika piecze Pani babkę. Góra – dół, z termoobiegiem czy bez.
Pozdrawiam,
Maria
Ola
16 lutego, 2014 o 21:40
Upiekłam dzisiaj tę babkę ale mi nie wyszła. Zakalec. Nie wiem co zrobiłam źle.
Będę próbować dalej.
Pozdrawiam,
Ola
kuchcik8
16 lutego, 2014 o 21:47
Przykro mi , ja robię ją często i zawsze mi wychodzi ale bardzo długo ubijam masę jajeczną. pozdrawiam
kuchcik8
16 lutego, 2014 o 21:43
Ja piekłam z termoobiegiem , ale proszę pamiętać że trzeba mocno ubić masę jajeczną. Ja tę babkę robiłam kilka razy i zawsze wychodzi , ale to jest bardzo ważne , babka będzie bardzo puszysta. Życzę smacznego, pozdrawiam
Ola
17 lutego, 2014 o 09:37
Jeszcze jedno. Też piekłam z termoobiegiem, 160 st. , 2-ga półka od dołu. Góra babki szybko zaczęła się rumienić. Wg mnie za szybko. Nie wiem co robię źle. Ech…
Z pozdrowieniami,
Ola
kuchcik8
17 lutego, 2014 o 09:44
Zrobię dzisiaj jeszcze raz żeby wszystko sprawdzić , ja tu zawsze p z termoobiegiem , bo inaczej nie mogę piekarnik zwykły , w domu wole z nagrzaniem góra dół . Czasami jak mi sie za bardzo piecze z góry przykrywam folia aluminiowa. Myśle ze robiłaś wszystko dobrze tak długo ubijalas to super.
kuchcik8
17 lutego, 2014 o 22:56
Zrobiłam znowu, chociaż mam babkę kokosową od wczoraj, ale nie dało mi to spokoju. Zrobiłam trochę inaczej, zmieniłam i napisałam żeby wkładać ciasto do lekko nagrzanego piekarnika. Temperatura stopniowo dochodzi do właściwej. unikniemy zbyt szybkiego pieczenia .Ciężko tak dokładnie wszystko opisać , każdy piekarnik trochę inaczej piecze. Myślę że najlepiej jest piec tą babkę z ustawieniem góra i dół.
Po dodaniu mąki mieszać delikatnie i mąka musi być przesiana przez sitko. Pozdrawiam Cię Olu.
Goska
17 kwietnia, 2014 o 12:53
Właśnie upiekłam babkę i małą babeczkę żeby spróbować wcześniej 🙂
Kiedyś już piekłam ale, wyszedł zakalec. Ta wyszła bez , choć jakaś
koślawa mi urosła :)Dzięki za przepis gdyż się udała!!! myślę że, chodziło
o to długie ucieranie bo, ta wyszła wyjątkowo puszysta 🙂 dałam połowę
cukru i tak dla mnie słodka jak diabli ale poleję ja gorzką czekoladą 🙂
Wesołych Świat i smacznej baby:)
kuchcik8
17 kwietnia, 2014 o 13:52
Cieszę się że wyszła, masz rację babka jest słodka, ale tak dostałam i tak robię , jestem pasibrzuch 🙂 uwielbiam słodkie, Wesołych Świąt, polecam babkę kakaową, tą ostatnią, jest naprawdę pyszna i mokra. Pozdrawiam
lila
28 czerwca, 2014 o 10:05
niestety wyszedl zakalec…lipaa
kuchcik8
28 czerwca, 2014 o 14:42
Witam, jak zobaczyłam Twój wpis to nie mogłam uwierzyć, pomyślałam c jest nie tak? Byłam tak zdesperowana , że zaraz zrobiłam kolejny raz . Nie wiem co poszło nie tak,z twoją babką. Dzisiaj zmieniłam sposób pieczenia, może będzie łatwiej, nie wiem??? Nawet pomyliłam się i dodałam normalny cukier , a babka wyszła, możesz zobaczyć wstawiłam nowe zdjęcia z dzisiaj. pozdrawiam i przykro mi, że babka nie wyszła.
Małgosia
7 lutego, 2015 o 14:26
właśnie wyjęłam z piekarnika babeczkę :)))))
muszę zawsze spróbowac jeszcze ciepłą….pyyyyyycha, :))))
kuchcik8
8 lutego, 2015 o 00:17
Dziękuję i pozdrawiam
Małgosia
7 lutego, 2015 o 14:27
też dodałam zwykły cukier, też długo miksowałam jaja-jest ok
Aleksandra
4 kwietnia, 2015 o 13:48
hmm ja najpierw dałam ajerkoniak a potem olej . Siedzi juz prawie 40 minut i jeszcze surowa .Zwiększyłam temperature ,zobaczymy
kuchcik8
4 kwietnia, 2015 o 14:36
czasami trzeba trochę dłużej potrzymać, każdy piekarnik jest inny, ja ją też robiłam i wyszła super, właśnie robię lukier. pozdrawiam i życzę Miłych Świąt.
Łucja
13 stycznia, 2016 o 15:52
Znalazłam przed chwilą ten przepis i myślę, ze
to dobry wybór. Wyjęłam z lodówki jajka i rozpoczęty adwokat i czekam aż osiągną temp.pokojową, bo myślę,że różna temp.składników może być przyczyną ew. zakalca. Pozdrawiam.
kuchcik8
13 stycznia, 2016 o 15:58
Tak to jest główna przyczyna zakalca, tak dużo ludzi uważa. Ja tą babkę robiłam wielokrotnie. Uwielbiam ją. Tylko pamiętaj , żeby sprawdzić czas upieczenia za pomocą patyczka. Jeżeli będzie mokry to proszę piec dłużej. Smacznego
Magda
1 kwietnia, 2016 o 20:46
Babka przepyszna, puszysta i wilgotna:) Świetny przepis ! SZCZERZE POLECAM !
kuchcik8
1 kwietnia, 2016 o 20:48
Dziękuje za komentarz. Ta babka najczęściej gości na moim stole. Pozdrawiam
Magda
3 kwietnia, 2021 o 14:07
Jest przepyszna 🙂 Piekę ją co roku na Wielkanoc i zawsze wychodzi wielka i puszysta i co najważniejsze wilgotna 🙂 Pozdrawiam serdecznie !
Maria Gorlik
3 kwietnia, 2021 o 15:50
Cieszę się, Wesołych i zdrowych Świąt
Maja
18 maja, 2021 o 09:40
Piekę tę babkę i mam problem, gdyż po 15 – 20 minutach ciasto zaczynam się dosyć mocno rumienić w konsekwencji przypalać. Piekłam góra – dół, piekłam z termoobiegiem i rezultat jest wciąz taki sam. Posiadam jeszcze funkcję z dolnym grzaniem termoobieg. Czy ta funkcja sprawii, że ciasto nie przypali się od góry. Proszę o radę.
Dziękuję i pozdrawiam,
Maja
Maria Gorlik
18 maja, 2021 o 20:58
Nie wiem co jest, może piekarnik grzeje za mocno. Może nie wkładaj do nagrzanego piekarnika, tylko lekko nagrzanego. Ja ostatnio coraz częściej tak piekę. Pozdrawiam
Małgorzata
16 kwietnia, 2024 o 17:26
Właśnie wyjęłam z piekarnika !!!! Cudo !!! Pycha !!!!!
Maria Gorlik
17 kwietnia, 2024 o 22:00
Dziękuje, u mnie ta babka to częsty bywalec na stole. 🙂