Uwielbiam tą babkę, mam kilka przepisów na tą babkę , ale ten przepis pobił wszystkie. Jest puszysta i aromatyczna. W całym domu zapach, pyszności.

Wykonanie – jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puch, ubijać za pomocą miksera aż jajka zwiększą swoją objętość i powstanie gęsty puch.

Powoli dodać szklankę oleju i szklankę ajerkoniaku. Cały czas mieszać.

Mąki i proszek do pieczenia, przesiewamy przez sitko i dodać po łyżce do masy. Mieszać bardzo wolno.

Formę posmarować masłem i posypać bułką tartą.  Wlać  aksamitne ciasto do formy.

Pieczenie – nagrzać lekko piekarnik i włożyć ciasto do piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 170C i piec 60 minut, sprawdzić patyczkiem czy jest przepieczone. jeśli nie będzie przepieczone piec jeszcze kilka minut. Myślę że lepiej się piecze ta babka w piekarniku ustawionym na pieczenia góra i dół. W domu zawsze tak piekę, tutaj mam tylko termoobieg, ale wtedy szybko  ciasto brązowieje z góry, trzeba wtedy podczas pieczenia przykryć folią aluminiową, tak właśnie często robię.  Ja nie miałam formy do babki więc musiałam użyć tej. Jak już jest upieczone, ładnie wyrośnięte i o złotym kolorze 🙂 wyciągamy z piekarnika.

Zostawić 10 minut w formie, potem wyjąć i zostawić do ostygnięcia.

puszysta babka

Polać lukrem lub jak ja masą czekoladową. Rozpuścić pół czekolady w miseczce, umieszczonej na garnuszku z gotującą wodą.

Dodać do czekolady dwie łyżki śmietany kremówki, wymieszać i polać na babeczkę.

babka ajerkoniakowa jak puch

Smacznego:) bardzo łatwa i pyszna, długo świeża.

Ponieważ macie problem z tą babką upiekłam ją już kolejny raz.  Zrobiłam w trochę inny sposób może łatwiej będzie się piekło.  Ciasto jak wyżej i przez pomyłkę dodałam zwykły cukier, reszta jak wyżej.  Pieczenie trochę inaczej włożyłam formę do średnio nagrzanego piekarnika, ustawiłam temperaturę na 170C piekłam 55minut potem zwiększyłam do 180 i piekłam jeszcze 15 minut. Zostawiłam piekarnik otwarty na 5 minut, wyciągnęłam babkę i postawiłam do ostudzenia. Nie wiem jak jeszcze mogę Wam pomóc, mi wyszła, ta babka ma konsystencję jak babka gotowana, jest jak gąbka.  Pozdrawiam wszystkich. Dokładam kilka zdjęć z dzisiaj.

babka z ajerkoniakiem