Bardzo pyszna babka, bardzo puszysta o smaku ajerkoniaku. Bardzo długo jest świeża, można ją długo przechowywać w zamkniętym pudełku. Miałam super pomocnika Kornelcię i moją mamuśkę, jak na kuchnię pokoleń przystaje gotują całe pokolenia 🙂

babka puszysta

Oddzielić żółtka od białek, żółtka ubić z cukrem na puch, masa musi być bardzo dobrze ubita. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, do ubitej masy jajecznej dolewać powoli ajerkoniak i olej. Mąkę dodawać po kilka łyżek i mieszać, wymieszać dokładnie.

babka z ajerkoniakiem

Białka ubić na sztywną pianę i powoli dodawać do masy, ale już mieszać tylko łyżką drewnianą. Odlać 1/3 ciasta do innej miseczki i dodać kakao, wymieszać delikatnie. Do wysmarowanej formy wlej część białego ciasta, potem ciasto kakaowe i znowu białe.

babka

Piec w nagrzanym piekarniku do 180C przez 50-60 minut, zawsze sprawdź patyczkiem stan upieczenia babki.

babka delikatna

Polać zimne ciasto dowolną polewą.