U mnie w domu babeczki to zawsze pewniak na pyszne ciasto. Taka babka może być długo przechowywana, ale w zamkniętym pudełku.

babka cytrynowa

Cytryny sparzyć i zetrzeć skórkę.

Masło utrzeć z cukrem na puch, następnie dodać po jednym jajku cały czas mieszając. Mąkę i proszek do pieczenia  przesiać przez sitko. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, proszek z mielonych migdałów do masy jajecznej i dokładnie wszystko wymieszać na gładką masę. Pod koniec powoli wkać sok z cytryny i dodać skórkę startą cytryny lub dwóch. To już zależy od upodobań. Ja dałam z dwóch.

puszysta babka

Formę prostokątną do pieczenia babki wysmarować masłem i obsypać kaszką manną lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Blaszka rozmiar 15 cm x 24 cm

Nagrzać piekarnik do 180 C i piec babeczkę 40-45 minut

babka

Wyjąć babkę z formy i zostawić na raszkach do odparowania i ostudzenia. Następnie wyłożyć na talerz.

Lukier –  do soku z cytryny dodać tyle cukru pudru, żeby powstała gęsta masa. Wylać lukier na upieczone ciasto, obsypać skórką z cytryny.

Ta babka jest rewelacyjna.