Babki są niesamowite zarówno te na dwóch nogach jak i te pieczone 🙂 Pamiętam babki drożdżowe z dzieciństwa, teraz są trochę zapomniane i szkoda.

babka drożdżowa

Ciasto bardzo szybko rośnie.

Drożdże pokruszyć, wlać trochę ciepłego mleka, dodać cukier, łyżkę mąki i szczyptę soli, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Thermomix– drożdże, trochę mleka,szczyptę soli, 1 łyżeczkę cukru, łyżkę mąki -wrzucić do naczynia miksującego, temp 30C, czas 1 minuta, obroty 1, wyjąć z naczynia, odstawić.

Zagotować pozostałe mleko i dodać 1/2 szklanki mąki, dokładnie wymieszać. Jak masa lekko przestygnie dodawać powoli masę z drożdżami. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.

Thermomix– wlać mleko, dodać mąkę, czas 3 minuty 100C, obroty 3, lekko przestudzić i dodać masę z drożdżami czas 30 sekund, naczynie zamknięte, interwał,  wyjąć z naczynia i zostawić do wyrośnięcia.

babka na drożdżach

Żółtka utrzeć z cukrem na  puch dodać pozostałą mąkę,rodzynki, rozczyn z mąką i powoli wlewać roztopione letnie masło.  Dokładnie zagnieść na gładką i lśniącą masę, odstawić do wyrośnięcia.

babka z rodzynkami

Thermomix – założyć motylek dodać jajka i cukier, ubijać 2 minuty ,obroty 3, przestudzić, zdjąć motylek, dodać pozostałą mąkę,rodzynki, rozczyn z drożdży, roztopione ostudzone masło. Czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał

Włóż ciasto do formy i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 40-50 minut, zawsze sprawdzaj stan upieczenia babki za pomocą patyczka. jak jest suchy oznacza że babka jest gotowa. Zostawić 10 minut w formie, potem wyjąć i przestudzić.

babka drożdżowa

Zimna babkę polukrować lub posypać cukrem pudrem. Babka bardzo długo jest świeża. Smacznego