Babki zawsze mają swoich wielbicieli, ta jest pyszna.
Babka jest pyszna, puszysta. bardzo łatwa w wykonaniu.
Wykonanie – jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Nie spiesz się powinno być mocno ubite. To jest tak samo jak z babką ajerkoniakową która jest na mojej stronie. To jest bardzo ważne, unikniesz zakalca. Jak jajka są już jak puszek ,dodać olej, jogurt. Chwilkę mieszać i dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, olejek cytrynowy. Mieszać aż masa będzie gładka,
Pieczenie – wylać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy 40- 45 minut. Ja zawsze sprawdzam drewnianym patyczkiem, jak jest suchy to ciasto jest gotowe.
Posypać babkę cukrem pudrem , lub polać lukrem.
Szybko i gotowa do jedzenia.
Zapraszam na kawkę i kawałek babeczki 🙂
Smacznego
Maria
18 sierpnia, 2014 o 09:13
Witam serdecznie, mam pytanie – jakie wymiary formy na babkę – dołem i górą.
Pozdrawiam,
Maria
Anonim
18 sierpnia, 2014 o 09:18
Standardową formę do pieczenia babki, ja nam 22cm u góry , na dole 16-17cm. Pozdrawiam i życzę smacznego.