Babka jest bardzo dobra, długo świeża. Jest bardzo wilgotna, a smak orzechów wzbogaca jej aromat. Bardzo szybką się ją robi i nawet  nie musisz użyć żadnego sprzętu oprócz łyżki 😉

babka kakaowa mokra

Składniki suche – mąka, proszek do pieczenia, kakao, proszek waniliowy z prawdziwej wanilii, cukier, orzechy, rodzynki. Wszystko  wymieszać łyżką.

babka

Składniki mokre – do drugiej miski wbić jajka i lekko ubić widelcem, dodać roztopione i przestudzone masło, mleko i coca colę, wymieszać.

babka wilgotna

Do suchych składników wlać masę jajeczną ( składniki mokre ) i dokładnie wszystko wymieszać na jednolitą masę. Wylać ciasto do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku do 190C  przez 40-50 minut. Po upieczeniu sprawdzić stan upieczenia za pomocą drewnianego patyczka, jeśli po wyjęciu patyczek będzie suchy oznacza to, że babka jest upieczona. Jeśli ciasto będzie na patyczku to trzeba trochę przedłużyć czas pieczenia.

babka z bakaliami

Po upieczeniu babki nie wyciągać jej z formy, ponieważ jest bardzo delikatna i może się rozpaść. Poczekać, aż przestygnie, wtedy delikatnie wyjąć. Można polać lukrem lub obsypać cukrem pudrem. Babka jest super, polecam