Babka jest bardzo prosta w wykonaniu i do tego pyszna. Maliny nadają lekko kwaskowatego smaku i miłego aromatu. Do tego babka nie jest sucha.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sodę przesiać przez sitko.
Ciągle mieszając dodawać składniki suche i wlewać powoli olej. Masa musi być dobrze rozmieszana bez grudek. Wlać olejek waniliowy, dodać maliny, delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
Formę prostokątną tzw. Formę do pieczenia babki wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną.
Ciasto wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 50-60 minut. Zawsze na koniec sprawdzić patyczkiem czy babka jest upieczona. Po wyjęciu go z babki, patyczek musi być suchy,
Po upieczeniu wyjąć babkę z formy i zostawić, żeby ostygła. Można polać babkę lukrem lub roztopioną czekoladą.
Thermomix – założyć motylek, jajka z cukrem ubić, czas 3 minuty, obroty 3
– cały czas mieszając obroty 3, wlać powoli olej i olejek waniliowy, i wsypywać małymi porcjami składniki suche
– zatrzymać pracę thermomiksu i za pomocą kołpytki oczyścić boki naczynia
– ponownie miksować, czas 20 sekund, obroty 3
– wrzucić maliny i wymieszać już tylko kołpytką
reszta jak wyżej
krystyna
20 stycznia, 2021 o 11:49
super babka , czesto ja robie , i znika w mig , poza tym super latwa .
Maria Gorlik
23 stycznia, 2021 o 20:51
Cieszę się że smakuje. Pozdrawiam