Babka jest bardzo prosta w wykonaniu i do tego pyszna. Maliny nadają lekko kwaskowatego smaku i miłego aromatu. Do tego babka nie jest sucha.

babka kakaowa

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.  Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sodę przesiać przez sitko.

Ciągle mieszając dodawać składniki suche i wlewać powoli olej. Masa musi być dobrze rozmieszana bez grudek. Wlać olejek waniliowy, dodać maliny, delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.

Formę prostokątną tzw. Formę do pieczenia babki  wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną.

kakaowa babka

Ciasto wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 50-60 minut. Zawsze na koniec sprawdzić patyczkiem czy babka jest upieczona. Po wyjęciu go z babki, patyczek musi być suchy,

Po upieczeniu wyjąć babkę z formy i zostawić, żeby ostygła. Można polać babkę lukrem lub roztopioną czekoladą.

ciemna babka

Thermomix – założyć motylek, jajka z cukrem ubić, czas 3 minuty, obroty 3

–  cały czas mieszając obroty 3, wlać powoli olej i olejek waniliowy,   i wsypywać małymi porcjami składniki suche

– zatrzymać pracę  thermomiksu i  za pomocą kołpytki oczyścić boki naczynia

– ponownie miksować, czas 20 sekund, obroty 3

– wrzucić maliny i wymieszać już tylko kołpytką

reszta jak wyżej

Życzę smacznego.