Pyszna, mokra i długo świeża babka. Marcepan powoduje, że babka nie jest sucha i nadaje jej super smaczek. Thermomix przepis na dole.

babka marcepanowa

Białka ubić na sztywną pianę, następnie nie przerywając mieszania dodawać powoli cukier, na koniec żółtka.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wymieszać ze zmielonymi orzechami. Marcepan zetrzeć na tarce i dodać do masy jajecznej, wymieszać.

babka kakaowa

Dodać składniki suche i dokładnie wymieszać.

Kremówkę ubić na sztywną masę i dodać do masy i wymieszać już bardzo delikatnie.

Ciasto wylać do wysmarowanej masłem i obsypanej kaszką manną formy.  Jest to mała babeczka foremka o wymiarach 20 cm średnica.

mokra babka

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, przez 1 godzinę. Zawsze musicie sprawdzić stan upieczenia patyczkiem. Patyczek musi być suchy po wyjęciu z ciasta.

Polać dowolną polewą. Babka jest pyszna.

mała babka

Thermomix 

1. do naczynia dodać białka,szczyptę soli,założyć motylek, czas 1,5 minuty, obroty 4. Białka muszą być sztywne, jeśli nie będą ubijać kilka sekund więcej

2. Ciągle mieszać obroty 4 , dodawać cukier, na koniec żółtka, wlać olejek, zajęło mi to 1,5 minuty

3. Wylać masę do miski. Zdjąć motylek.

4. Przez sitko przesiać mąkę i proszek do pieczenia

5. Do naczynia miksującego wrzucić orzechy i pokruszoną masę marcepanową, miksować, obroty 6, czas 20 sekund, zdjąć masę z brzegów naczynia za pomocą kołpytki

6. Dodać masę jajeczną i mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać obroty 6 , czas 10 sek.

7. Wylać masę do miski, umyć naczynie, dokładnie wysuszyć.

8. Wlać kremówkę do naczynia, założyć motylek. Ubijać czas 3 minuty, obroty 3. Musicie uważać, czasami śmietana ubija się szybciej. ja zawsze patrzę do środka podczas mieszania i sprawdzam.

9. Dodać ubitą śmietanę do masy i delikatnie wymieszać.

Reszta jak wyżej.