Jak już wiecie nie jestem fanem czekoladowych ciast, ale sprawdziłam i posmakowałam. Goście się zajadali. Babka mokra i mocno czekoladowa. Ciasto jest naprawdę dobre. 

babka czekoladowa

Wykonanie ciasta – masło, cukier i czekoladę rozpuścić na garnuszku z parującą wodą. Jak już wszystko się rozpuści dodać migdały. Odstawić żeby ostygło. Żółtka lekko ubić i dodać do masy, wymieszać. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia przez sitko i dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Jak lubicie można dodać rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę. Ja do białek zawsze dodaję szczyptę soli. Ubite białka wmieszać delikatnie w masę czekoladową.

babka czekoladowa

Pieczenie – keksówkę o długości 25 cm wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 C i piec 40-45 minut. Do suchego patyczka. Posypać ciasto cukrem pudrem.

Smacznego